dinsdag 16 november 2010

Rolluiken op uw achterdeur en uw voordeur

Afgelopen tijd kregen we de vraag of u uw voordeur en achterdeur mag voorzien van rolluiken.

Zeker op gebied van brandveiligheid is dit een issue. Stel uw heeft elektrische rolluiken en uw rolluiken zijn voor de nacht naar beneden. Er breekt brand uit en er is geen stroom meer in huis.

Regelgeving voor woningen ontbreekt omtrent dit punt. Bij navraag blijkt dat het u wordt aangeraden om dit te overleggen met de plaatselijke brandweer en de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente.

Voor gebouwen daarentegen wordt het conform artikel 2.3.5. lid 1 van het gebruiksbesluit verboden.

Uiteraard is dat geen goede oplossing, immers de brandweer in Limburg zal een andere mening hebben toegedaan dan de brandweer in Noord-Holland.

Enkele concrete oplossingen kunnen zijn:
- Voorzie 1 van de 2 deuren met handmatige bediening;
- Voorzie de rolluik met een motor Oximo 40 Wirefree RTS. Deze is voorzien van accu en extern zonnepaneel.
- Goedkopere oplossing is een rolluik met een motor waarbij er tevens handbediening aanwezig is uitsluitend voor noodgevallen.

Mogelijk zijn er nog meer oplossingen. Denkt u mee?

1 opmerking:

  1. Misschien is een (ook voor bestaande rolluiken) een UPS nuttig.
    Een UPS (Uninterruptable Power Supply) is een apparaat met een steker en een contactdoos welke bij spanningsuitval m.b.v.. een ingebouwde accu de uitgang voorziet van 240 V AC. Geheel automatisch, de accu wordt in conditie gehouden met druppellading.
    Zo'n ding is er al vanaf een 60 EU. Houdt er rekening mee dat na een jaar of 5 de accu geen vermogen meer levert en vervangen dient te worden, c.a. 40 EU.

    BeantwoordenVerwijderen